Happen en tappen in nieuwste onderdeel van Stadscafé Blij in Zwolle

Wereldtapas en speciaalbieren, vooral op tap. Dat is de kern van de nieuwe Hap en Tapkamer in het voormalige café Stapp 's Inn aan de Voorstraat in Zwolle. Vandaag gaat de nieuwste aanwinst van Stadscafé Blij open.

Onderdeel dus van Stadscafé Blij in hetzelfde monumentale pand, dat de naam De Harmonie draagt. Terug bij af, want aan de Voorstraat 2 zat in vroeger tijden de hoofdingang voor het hele pand. ,,Dat kan ik me niet herinneren", zegt mede-eigenaar Mark Corporaal. ,,Ver voor mijn tijd. Ik weet nog wel van de hoofdingang van een van onze voorgangers aan de andere kant, waar nu de ingang van de club zit." 

Eén locatie

Nadat Stapp 's Inn moest sluiten na een faillissement, stond het een jaar leeg. ,,De brouwer vroeg ons of we het erbij wilden nemen", vertelt mede-eigenaar Mark Corporaal. Samen met Berry Kouwen runt hij nu bijna drie jaar het bedrijf op de meest prominente plek in de stad, de Grote Markt. ,,Als deze ruimte niet onder het pand had gezeten hadden we het niet gedaan. Maar nu hebben we alles op één plek."

Doorbraak

Wie zich café Stapp 's Inn nog voor de geest kan halen, herkent er niets meer van in terug. ,,We hebben de bar, waar je destijds recht tegenaan liep als je binnenkwam, eruit gesloopt", schetst Corporaal. Net als de toiletten die voorheen boven waren. ,Die zitten nu in de kelder. Op de plek van het oude toiletblok huist nu de keuken. Compact en zonder vaatwasser. ,,We hebben een doorbraak gemaakt naar de afwaskeuken van Blij en daar een extra vaatwasser geplaatst."

Plafond

Blikvanger is onmiskenbaar het plafond van stalen, vierkante platen in verschillende kleuren en met verschillende decoraties erin gestanst. ,,Ik kwam die platen een keer ergens tegen en al heel lang met de decorbouwer zitten puzzelen hoe die het mooiste uit de verf komen. Elders hebben ze er een wand van, ik wilde ze per se aan het plafond." Binnen is plek voor 32 eters en drinkers, op het terras kunnen 45 mensen plaatsnemen. ,,Prachtplek zo op de hoek met de Luttekestraat."

Geen 'all-you-can-eat'

Er is bewust gekozen voor een menu met wereldtapas. ,,Je kunt het ook kleine gerechten noemen, maar tapas snapt iedereen." Het concept is simpel, kies 4 tapas uit en vul een plank. ,,We hebben mooie planken laten maken met vier gaten erin, waar alle soorten schaaltjes in de keuken op passen." Voor 28,80 euro heb je een maaltijd. Is dat niet aan de prijs? ,,Dat zijn dus geen lullige kleine bakjes. Met vier bakjes staat er ongeveer vijf ons eten op tafel. We hebben mosselen in kruidenboter, dat is anderhalf ons en onze gamba's zijn echte gamba's en dan zitten er ongeveer tien in een bakje. De kwaliteit is ook hoger. We zijn geen 'all-you-can-eat'-restaurant. Maar stel dat je met vier personen komt en je bestelt allemaal vier andere gerechtjes dan kun je onze hele menukaart proeven."

'Mainstream'

Maar liefst 10 tapkranen plaatsten Corporaal en Kouwen. ,,Eigenlijk hebben we maar vier bieren op fles: de Beugel, Radler 0.0 en de gewone en de Grolsch 0.0. Het is maar een klein pandje, er is niet veel plek voor opslag." In de kelder onder de bar liet hij een koeling plaatsen voor alle fusten. ,,Het zijn inderdaad vooral de 'mainstream'-speciaalbieren als Grimbergen, Lentebok of kriek. En daar wisselen we dan af en toe ook in. Maar daar is niets mis mee denk ik. We zitten natuurlijk in een Grolschpand. Daar hebben we geen moeite mee, we werken er prima mee samen."

Open

In de zomermaanden gaan de deuren van woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur open, in de winter vanaf 16.00 uur. ,,Ik wilde eigenlijk iedere dag open, maar er zijn te weinig koks te krijgen", zegt Corporaal. Vanavond is de Hap en Tapkamer voor de eerste keer open voor publiek. ,,We hebben zaterdag al wel een avond proefgedraaid, dat ging super."

Meer uitbreidingsplannen heeft het eigenaarsduo momenteel niet. ,,We gebruiken nu het hele pand", zegt Corporaal. ,,Met ongeveer 80 personeelsleden zijn we één van de grootste horeca-werkgevers in de stad denk ik."

Bron: stentor.nl