Wijnliefhebbers opgelet: 'Er dreigt een ware rosécrisis'

Zit die zomer er nét aan te komen, moet je dit nieuws verkroppen: er dreigt een rosécrisis en dat gaan alle roséliefhebbers zeker merken. Vooral in hun portemonnee.

Omdat de rosé-oogst in Frankrijk dit jaar flink is tegengevallen, is er deze zomer waarschijnlijk een schaarste op de rosémarkt. De populaire wijnsoort kan volgens meldingen van Franse media met 20 tot 30 procent duurder worden. En dat is een boel.Meer vraag, minder aanbod

Frankrijk, verreweg de grootste producent, exporteur en consument van deze wijn, zag de opbrengst van het jaar 2017 met ruim 10 procent dalen, en dat terwijl in de afgelopen vijftien jaar de vraag naar Franse rosé juist met meer dan 30 procent is toegenomen.

De slechte oogst betekent dat er deze zomer veel minder flessen van deze wijnsoort in supermarkten en slijterijen te vinden zullen zijn. De Provence bijvoorbeeld, waar één op de vijf geëxporteerde Franse rosés vandaan komen, levert dit jaar slechts 155 miljoen flessen, maar liefst 20 miljoen minder dan in het vorige seizoen.

Bron: libelle.nl