In Drachten opent het grootste wereldrestaurant van Friesland

650 stoelen, 1000 vierkante meter open keuken, 20 meter aan desserts en een overdekt speelparadijs waar iedere wijk of buurt jaloers op zou zijn. Donderdag opent in Drachten het grootste wereldrestaurant van Friesland.

Als je naast de ingang van de Mediamarkt op het Raadhuisplein in Drachten de roltrap omhoog neemt, kom je in een u-vormig restaurant waar je u tegen zegt: 3300 vierkante meter restaurant, 650 stoelen, 200 meter keuken, een eigen tapbar met als blikvanger twee 500-liter biertanks in een doorzichtige koelcel, uitgelicht in het felgroene licht van het biermerk.

Grootste van de provincie

Wereldrestaurant Omnia, op de eerste verdieping van het vernieuwde winkelcentrum opent donderdagavond de deuren voor een proefopening en gaat volgende week officieel open. Daarmee heeft Drachten het grootste all you can eat-restaurant van de provincie.720p
00:14Eigenaren Haiyi Chan (41) en André Chen (31) – zwagers van elkaar – zochten een eigen plek om een wereldrestaurant te openen. Hun familie runt eenzelfde wereldrestaurant in Deventer – 2000 vierkante meter en 600 stoelen – maar de twee wilden op eigen benen staan. Via hun aannemer kwamen ze uit in Drachten. Op de eerste verdieping van het gebouw aan het Raadhuisplein stonden nog vijf winkelruimten te huur. Chan en Chen zeiden: geef ons ze alle vijf maar.

Resultaat

Het resultaat: Omnia is de helft groter dan de vestiging in Deventer, maar krijgt ongeveer evenzoveel stoelen. ,,We hebben het bewust ruim opgezet’’, zegt Chan. ,,We hadden hier ook 1000 stoelen neer kunnen zetten, maar wij gaan voor de beste service en de hoogste kwaliteit.’’ Want met een uitverkocht huis mag het niet té druk zijn en bij een rustige avond moet je niet het idee hebben dat je in een verlaten restaurant zit.

Het idee: met je familie, gezin, vrienden, sportvereniging, zakenrelatie of collega’s onbeperkt eten uit keukens van over de hele wereld. Als voorgerecht sushi uit Japan, als hoofdgerecht spareribs uit Zuid-Amerika of een pizza uit Italië, en als dessert Spaanse churros.

,,We wilden een stap verder dan de traditionele wokrestaurants die we kennen, we wilden een groter aanbod’’, zegt Chan. En dus is er geen menukaart, maar kun je je vergapen aan allerlei gerechten langs 200 meter keuken, waar live voor je wordt gekookt. ,,Als je iedere maand bij ons zou komen eten, heb je na een jaar nog niet alles gehad’’, zegt Chan.

Vaste prijs

Het wereldrestaurant hanteert een vaste prijs voor onbeperkt eten en non-alcoholische dranken. Voor alcohol kunnen gasten op een speciale pas tegoed zetten waarmee ze een biertje kunnen tappen. Want, zeggen de eigenaren: ,,Het gaat bij ons om het eten en niet om het onbeperkt drank drinken.’’ Chan: ,,Wij hopen dat mensen bij ons terugkomen omdat ze goed hebben gegeten voor een goede prijs en niet dat ze oké hebben gegeten, maar veel bier hebben gedronken.’’

Want: het is een restaurant voor iedereen. ,,Wij bedienen iedere doelgroep, er is voor ieder wat wils.’’ Neem bijvoorbeeld alleen al de kinderhoek: een overdekt speelparadijs met voetbal en basketbalveldje en klimattributen à la Ballorig. ,,Speciaal naast de eetruimte waar plek is voor gezinnen’’, zegt Chan. ,,Zo hebben gasten geen last van elkaar.’’

Bron: lc.nl