Veluvia Harderwijk heeft per 1 juni nieuwe uitbaters

'Werk? Dit is een permanente vakantie!'

Veluvia zonder de familie Roelofsen, kan dat eigenlijk wel? ,,Ja hoor", zegt Koos Brochard. De eigenaar van restaurant Klein Parijs in het centrum van Harderwijk en zijn vrouw zijn per 1 juni de nieuwe uitbaters van deze historische plek bij de haven. ,,In vijf minuutjes was het beklonken"

Hoewel ze er veel begrip voor hadden, zaten Reijer en Jacolien Roelofsen er toch maar mooi mee. Dat besluit van dochter Ruth in februari, dat zij niet de beoogd opvolger van pa en ma op Veluvia wenste te zijn. Want wie moest er dan deze bekende en ferm bevochten horeca-gelegenheid annex bootverhuur, annex smidse, annex feestlocatie bestieren? ,,Het ging gewoon niet meer", zegt eigenaresse en gastvrouw Jacolien. ,,Ik ben 50-plusser, en dan zijn weken van tachtig uur gewoon teveel. Ik heb nog zoveel andere dingen waar mijn hart ligt, zoals onze goede-doelen-stichting Share to Serve. Bovendien zijn we, in aanleg, ook geen echte horeca-familie."

Botterloods

Aannemersbloed hebben ze wel, die Roelofsens. (Schoon)pa Dirk kocht het huis op de helling in de jaren 70 van de familie Oost. Deze van Urk afkomstige ondernemers legden er begin 20ste eeuw een scheepswerf aan met zeven hellingen. Succesvol tot halverwege de eeuw, maar daarna kwam de klad er in. Reijer groeide er op en nam het huis en de opstallen later samen met Jacolien over. Ze begonnen uitjes te organiseren met botters voor de klanten van de aannemer en dat groeide van lieverlee uit met koffie, lunches en later feesten en partijen.  De smederij werd nieuw leven ingeblazen en in 2006 kwam er een hagelnieuwe botterloods. Ook de gemeente Harderwijk zag de meerwaarde van de historische plek, hoewel het volgens Jacolien 'bloed, zweet en tranen kostte' om de benodigde horeca-vergunning (2014) binnen te slepen. Niet zo gek dus, dat zij voor hun 'kindje' een goede opvolger wilden. Jacolien: ,,Reijer en ik zeiden altijd tegen elkaar: het moet een type als Koos Brochard zijn. Een echte vakman die we al lang kennen." 

Gebedsverhoring

Dat het nu inderdaad Koos Brochard is geworden, noemt ze niets minder dan 'gebedsverhoring'. Want ja, de Roelofsens hebben zo hun principes. Op zondag blijft Veluvia dicht, ook na de overname. Voor Brochard is het geen probleem. ,,Voor Reijer en Jacolien is het geen geheim dat ik dit een prachtplek vind. Mijn huidige restaurant Klein Parijs is alleen voor diners open. Ik wilde iets voor overdag hebben, daar ben ik al een tijdje naar op zoek. Naast restaurateur ben ik ook een man van water en boten. Veluvia is niets minder dan ideaal voor mij. Ik noem dit ook geen werk, maar meer een permanente vakantie. Ik bedoel: kijk om je heen! Zodra het werk wordt, stop ik er mee."  

Meer vis en feesten

Veel gaat hij niet veranderen. ,,De puntjes op de i. Ik ga me nog meer richten op regionale ingrediënten, vooral vis, en er zal meer ruimte zijn voor feesten en partijen." Hij moet dan wel 'gedogen' dan de Roelofsens nog een beetje over zijn schouder meekijken. Ze blijven immers in het huis op de helling wonen en Jacolien wil graag nog een tijdje gastvrouw zijn. ,,Maar dan wel als passagier", benadrukt ze. ,,Koos wordt de enige echte kapitein op het schip." 

Bron: destentor.nl