Tien jaar na rookverbod: Horeca is bijna helemaal rookvrij

Tien jaar na de invoering van het rookverbod is de sigaret in bijna de hele horeca gedoofd. Dat constateert het Groninger onderzoeksbureau Intraval. Als het gaat om naleven van het rookverbod scoren eetcafés het best. Honderd procent van de eetcafés die Intraval vorig jaar onderzocht is rookvrij.

Het rookverbod in de horeca werd op 1 juli 2008 van kracht. Een kleine groep cafés (zonder personeel en geringe oppervlakte bevocht een uitzonderingspositie; die werd na aanpassing van de wet in 2015 weer teniet gedaan).

Periodiek onderzoek

In opdracht van de voedsel- en warenautoriteit (NVWA), onderzoekt Intraval sinds 2011 periodiek hoe het rookverbod wordt nageleefd.

De onderzoekers stelden al snel vast dat in restaurants, sportkantines, theaters en hotels nauwelijks meer een sigaret wordt opgestoken.

Intraval verricht voor elk onderzoek 400 observaties (discotheken, eetcafés en cafés) . Het laatste onderzoek dateert van najaar 2017. In de eetcafés zijn geen rokers meer, stellen de onderzoekers en is ook de asbak volledig van tafel verdwenen. In de discotheken wordt in 84 procent van de gevallen niet meer gerookt. In bijna alle discotheken is ook geen asbak meer te vinden.

Rookruimtes

Twee maanden geleden bepaalde het Gerechtshof in Den Haag dat alle rookruimtes in de horeca moetenj verdwijnen. De staat is tegen die uitspraak in casssatie gegaan om tijd te winnen voor een overgangsregeling. Het ministerie wil dat de horeca twee jaar de tijd krijgt om af te bouwen.

Dat is niet heel gek, blijkt uit het onderzoek van Intraval.Vorig najaar was in bijna de helft van alle discotheken een rookruimte aanwezig, in ongeveer een derde van de cafés kunnen rokers zich afzonderen om een sigaret op te steken.

Bron: dvhn.nl