Groeiende werkgelegenheid in recreatie en horeca vraagt om creatieve oplossingen

De komende jaren blijft de werkgelegenheid in de sector horeca, catering en (verblijfs)recreatie groeien. Dat blijkt uit een factsheet van het UWV. Dat zorgt voor meer moeilijk vervulbare vacatures, bijvoorbeeld voor koks en medewerkers fastfood. Ondernemers proberen daarom personeel voor zich te winnen met betere arbeidsvoorwaarden, zoals aantrekkelijkere werktijden.

Aandeel bedrijven dat productie belemmeringen ervaart door personeelstekort 2015 en 2018 in procenten, eerste kwartaalVaker uit eten en naar de dierentuin
De stijging van werkgelegenheid in de horecasector is niet nieuw. Sinds 2011 zijn er al zo’n 90.000 banen bijgekomen. Dat komt onder meer omdat we vaker een bezoek brengen aan restaurants, recreatieparken en dierentuinen. Bijna een derde van de recreatieparken en een kwart van de hotels ervaren belemmeringen in de bedrijfsvoering vanwege een tekort aan personeel. Dat ligt hoger dan het landelijke gemiddelde voor alle sectoren, dat zo’n 18 procent bedraagt.

Bij hotels en vakantieparken is de bereikbaarheid voor het personeel regelmatig een knelpunt. Dit speelt met name in regio’s als Zeeland, Drenthe of Gelderland, waar het niet altijd makkelijk is ergens met het openbaar vervoer te komen.

Steeds meer initiatieven om personeelstekort op te lossen
Een derde van de recreatieparken en een kwart van de hotels ervaart problemen vanwege een tekort aan personeel. UWV heeft een inventarisatie gemaakt van initiatieven om dit personeelstekort in de sector op te lossen:
  • Een aantal horecaondernemers biedt aantrekkelijke werktijden aan, zodat werknemers bijvoorbeeld minder dagen en minder in de avonden en weekenden hoeven te werken.
  • Andere ondernemingen stappen over naar een vierdaagse werkweek.
  • De groeiende ‘daghoreca’ (bijvoorbeeld koffiezaken, lunchrooms en cafés) bieden de mogelijkheid om op andere uren te werken.
  • Ondernemingen investeren in opleidingen en cursussen voor werknemers. Dat doen ze vaak in samenwerking met UWV en gemeenten.
  • CenterParcs biedt medewerkers housekeeping een contract aan van 13 maanden met uitzicht op een vaste baan, een goed inwerktraject van 10 dagen, en goede begeleiding tijdens het werk.

In  de factsheet horeca en recreatie van het UWV ligt de nadruk op de situatie in de horecasector. Er wordt in de factsheet geen separaat segment voor de dagrecreatie onderscheiden. Deze valt samen met de arbeidsmarktsituatie voor de verblijfsrecreatie.

Meer informatie: www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/sector-beroep/sector/horeca

Bron: pretwerk.nl