Ganzenkroketten en insectenfriet op Fries festival

Festivalgangers in Leeuwarden krijgen deze zomer wel heel bijzondere snacks voorgeschoteld, waaronder een ganzenkroket en insectenfriet. Tijdens cultureel festival Welcome to the Village is er volop aandacht voor de Snackbar van de Toekomst, onder meer in samenwerking met voormalig cafetariahouder Marco Agema.De festivalorganisatie werkt samen met Marco Agema, chef Willem Schaafsma en leerlingen van ROC Friese Poort om de snackbar in een ‘futuristische jas’ te steken. Schaafsma en leerlingen van ROC Friese Poort ontwikkelen tenminste vijf vernieuwende snacks die meer voedingswaarde, minder suiker en zout bevatten en tot stand komen met lokale producten. Deze worden tijdens het festival verkocht.

Volgens Agema is het daarbij van belang om te kijken naar oplossingen voor afvalverwerking, energieverbruik en vervoerskilometers. ‘Daarom is de vraag hoe we de snackbar op een realistische en geloofwaardige wijze kunnen innoveren zonder die geliefde traditie overboord te zetten.’

Ganzenvlees

Eén van de producten is ganzenvlees. De ganzenpopulatie neemt in rap tempo toe in Friesland. ‘Het blijkt dat trekganzen het hier zo naar hun zin hebben dat ze niet meer verder trekken. Hiermee verandert de populatie in een plaag; landbouw en natuur ondervinden er behoorlijke overlast en schade van en een groot aantal ganzen moet worden geschoten. Omdat weggooien nu eenmaal zonde is, staat de snackgans bij ons op het menu,’ aldus chefkok Willem Schaafsma.

De leerlingen van het ROC hebben al een ganzenburger en ganzenhotdog ontwikkeld. Willem Schaafsma heeft de geitenbokfrikandel op de kaart staan.

Snacklab

Een week voor het festival begint op hetzelfde terrein ieder jaar het innovatieprogramma DORP, dat volledig in het teken staat van duurzaamheid. Dit jaar wordt deze omgetoverd tot een officieel snacklab waar ook snacks worden ontwikkeld. Wetenschappers, bezoekers, start-ups, vrijwilligers en kunstenaars dagen elkaar uit om tijdens een 10-daagse Snackathon concrete, realistische en inzetbare producten en verdienmodellen te ontwikkelen die tijdens het festival in de praktijk kunnen worden gebracht.

Ganzenkroketten

Het doel van de Snackathon is om tenminste vijf nieuwe snacks te ontwikkelen, waaronder friet van krekels en ganzenkroketten. De snacks worden getest en verkocht op het festivalterrein. Binnen de Snackathon is ruimte voor dertig projecten, ondernemers en andere snackinnovators, die hun eigen ideeën en concepten willen doorontwikkelen tot een product dat daadwerkelijk in de snackbar kan komen te liggen. DORP opent op 13 juli de deuren.

Zowel de snacks van Willem Schaafsma en de ROC-leerlingen als de snacks ontwikkeld in DORP worden op het festivalterrein verkocht in de Snackbar van de Toekomst.

Welcome to the Village vindt plaats van 19 tot en met 22 juli in recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden.

Bron: snackkoerier.nl